به گزارش آوای ورزقان، همزمان با گسترش دامنه شبکه های اجتماعی در جامعه و روی کرد مردم به این نرم افزار ها ،بخش عمده ای از افراد به ویژه قشر جوان به سمت این برنامه ها سوق می یابند و به نوعی تبدیل به یک بخش از زندگی شان شده است.
با وجود اینکه معایب این نرم افزارها توسط کارشناسان و روانشناسان به کررات از طریق رسانه ملی، روزنامه ها، سایت ها و دیگر روشهای ارتباطی به مردم منتقل شده ولی همچنان مشاهده می شود که بر تعداد استفاده کنندگان از این نرم افزارها افزوده می شود. طراحی ساده و روان نیز از دیگر عوامل توسعه این نرم افزارها در بین مردم است و با نگاه گذرا به اطرافیانمان مشاهده می کنیم افرادی با میزان سواد بسیار کم از این برنامه های اجتماعی بی بهره نمانده اند و حتی اقدام به تشکیل کانال و گروه کرده و به مدیریت آن مجموعه می پردازند.
علی رغم اینکه در ابتدایِ رویش این نرم افزارها در بین عموم مردم، برخی ادارات و ارگان ها ممنوعیت حضور کارمندانشان در آن نرم افزارها را اعلام کرده بودند ولی پس از گذشت مدت زمان اندکی، همان سازمان ها و ادارات اقدام به تشکیل گروه و کانال با نام آن مجموعه اداری نمودند. مسئولین امر فضای مجازی نیز با این حال که چندین بار در سخنرانی هایشان حرف از فیلتر شبکه های اجتماعی زده بودند متوجه شدند که با فیلتر کردن مشکل حل نخواهد شد.
بر کسی پوشیده نیست که تنها راه بهبود وضعیت شبکه های اجتماعی بحث فرهنگ سازی است و این امر تنها با تبلیغ در رسانه ملی و چند کتاب و روزنامه به سر منزل مقصود نخواهد رسید. بلکه به نظر برخی از کارشناسان بخش بزرگی از این مشکل در داخل خود آن نرم افزار می تواند برطرف شود به گونه ای که با تشکیل کانالها و گروه ها می توان پیام هایی در شکل و شمایلی مختلف از جمله پیام های صوتی،تصویری ،عکس نوشت و … را به مردم منتقل نمود.
وقتی که دیگر طلا نیست!
یک زمانی می گفتند “زمان طلاست” اما وقتی وارد دنیای مجازی می شویم این وقت دیگر هیچ ارزشی ندارد. ساعت ها مطالب تکراری گروههایی که در آن ها عضو هستیم را می خوانیم و پاسخ می دهیم، اخبار زندگی خصوصی بازیگران و هنرمندان داخلی و خارجی را بی آنکه فایه ای برای ما داشته باش دنبال می کنیم و عمری که هر ثانیه اش ارزشمند است را به همین راحتی هدر می دهیم.
در روزگاری که کوچکترین خبر و اتفاقی در چشم بر هم زدنی جهانی می شود، مردم دیگر حرفی را در دلشان نگه نمی دارند؛ حتی جزئی ترین احساساتشان را هم به اشتراک می گذارند. خطاها و اشتباهاتشان را هم با دیگران مطرح می کنند همان مسائلی که بارها گفته اند حتی با دوست خود هم مطرح نکن شاید روزی دشمن تو شود؛

تجهیز دشمن با اطلاعات فردی
وقتی هر کدام از ما به نحوی هویت شخصی خود را فاش کرده و جزئیات زندگی خود را به اشتراک می گذاریم، در واقع دشمنان را نسبت به وضعیت جامعه ی خود آگاه تر می کنیم. دشمنانی که در کمین نشسته اند و بی اهمیت ترین اطلاعات ما برایشان ارزشمند است.
قبح شکنی و عادی سازی ناهنجاری های دینی و اجتماعی
فحشا به معنای گفتار و رفتار ناپسند و قبیح است و منظور از آن آشکار کردن و رواج دادن زشتی هاست، زشتی هایی که مصادیقش در شبکه های اجتماعی می شود نشر بی حجابی، تشویق به ارتباط با نامحرم ، رواج دادن فحاشی و بد دهنی با انتشار پیام های غیر اخلاقی و رکیک، نشر دادن مسائل جنسی و تحریک کننده با آیکن ها و پیام ها با تصاویر و فیلم هایی که به همین منظور ساخته شده اند.
این اشتراک گذاری های نا آگاهانه باعث عادی سازی و از بین رفتن قبح ناهنجاری های دینی و اجتماعی می شود. این عادی سازی به قدری ادامه می یابد که یک عمل گناه و ضد ارزش به یک ارزش و نمادی از فرهنگ و تجدد تبدیل شده اند.
هر چند در نهایت این فرد و خانواده ها هستند که بهای سنگین برخی از این قبح شکنی ها را با جان خود پرداخت می کنند.
هرچند گستره ی این ناهنجاری ها دامان بسیاری از خانواده های ایرانی را به خود آغشته است اما اخیرا کثرت لطمات ناشی از حضور در این عرصه خبر از جدی بودن تهدیدات فضای مجازی را بیان می نماید. خودکشی دختر جوانی در هفته ی گذشته که تصاویرش در فضای مجازی دست به دست چرخیده بود و یا پدری که از لو رفتن اطلاعات خصوصی خانواده اش خودکشی کرده بود؛ تنهاترین قربانیان این فناوری نبوده و نخواهند بود.
سرهنگ علی اسمعیل پور با بیان اینکه پلیس فتا به جد پیگیر چنین مواردی است، افزود: پلیس فتا آمادگی دریافت شکایت های افراد را به خاطر درج مطالب و عکس های غیر مجاز را دارد.
وی خرید اختصاصی تبلت، گوشی های هوشمند و لب تاپ اختصاصی برای فرزندان را به عنوان آغاز گر مشکلات دانست و افزود: خانواده ها بجد از خرید تبلت برای فرزندانشان پرهیز نمایند، بلکه مالکیت وسیله با خودشان باشد و تنها برخی اوقات اجازه استفاده را به فرزندشان بدهند.
معاون اجتماعی نیروی انتظامی آذربایجان شرقی خاطر نشان کرد: دشمنان نظام اسلامی بعد از اینکه مشاهده کرد خانواده ها به صورت دسته جمعی به فیلم های مبتذل ماهواره ای نگاه نمی کنند، این دستگاه را تبدیل به تکه های کوچکی تحت عنوان تبلت، گوشی هوشمند و لب تاپ کردند تا هر کسی به تنهایی بتواند نگاه کنند.
اسمعیل پور متذکر شد: خانواده ها نگذارند فرزندانشان گوشی، تبلت و لب تاپ را شخصی نمایند و باید به گونه ای رفتار کنند که هر موقع خواستند بتوانند آنها را کنترل کنند.
فرزندانتان را به حال خود رها نکنید
وی با اشاره درگیری خانواده ها به مسائلی همچون پول و راحتی افزود: باید خانواده ها بیشتر به فرزندانشان نزدیک شوند زیرا همه چیز پول نیست و نباید بچه ها را به حال خود ول کنیم.

کاهش سن حضور در شبکه های مجازی در ایران
سعید مختارزاده کارشناس فناوری اطلاعات با بیان اینکه سن استفاده از شبکه های مجازی در ایران در مقایسه با دیگر کشورها بسیار پایین است افزود: متأسفانه طی دو سال اخیر افزایش تعداد شبکه های اجتماعی بیش از حد افزایش یافته است که این امر باعث شده در کنار مسائل پزشکی مشکلات روحی روانی نیز پدید آید.
وی در همین راستا ادامه داد: متأسفانه شاهد هستیم که خانواده ها از همان دوران خردسالی اقدام به تهیه تبلت برای فرزندانشان می کنند که این امر باعث می شود بچه از همان دوران به گوشه نشینی روی آورده و رابطه اجتماعی ضعیفی با اطرافیان داشته و حتی برخی بازی های کامپیوتری باعث شده است که پرخاشگر به بار بیایند.
این کارشناس فناوری اطلاعات استفاده بیش از حد از شبکه های مجازی را بسیار مضر قلمداد کرد و افزود: استفاده از شبکه های اجتماعی همچون تلگرام با وجود اینکه برخی از امور همچون ایمیل و ارتباط تصویری و صوتی را آسان ساخته ولی در کنار اینها فرهنگی متفاوت را به کشورمان وارد نموده که بخشی از جامعه به ویژه قشر جوان را در بر گرفته است.
لزوم فرهنگ سازی پیش از ورود فناوری
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: مسئولین امر ارتباطات و مسئولین فرهنگی کشور باید قبل از اینکه چنین نرم افزارهایی وارد کشور شود، بحث های فرهنگ سازی و ایمن سازی را انجام دهند تا عواقبی همچون سو استفاده برخی افراد و گسرش ابتذال در جامعه را بگیرند.
وی با اشاره به اینکه همچنان برای ایمن سازی شبکه های اجتماعی دیر نشده است ،اظهار داشت: با وجود اینکه تأثیرات منفی فضای مجازی و شبکه های اجتماعی چه از بعد پزشکی و چه از بعد روانی در جامعه قابل مشاهده است ولی همچنان می توان اقدامات علمی در این راستا انجام داد.
مختارزاده تصریح کرد: برنامه هایی برای کنترل فرزندان در فضای مجازی در نظر گرفته شده است که این نرم افزارها در اینترنت نیز به راحتی می توان پیدا کرده و بر روی گوشی ها و تبلتهای فرزندان نصب کرد که در کنار کنترل فعالیت فرزندان در فضای مجازی می توان از محل هایی که او در طول روز رفته است با خبر شد.
با این اوصاف می توان نتیجه گرفت که خانواده ها می توانند نقش اصلی را در کنترل فعالیت های فرزندانشان در فضای مجازی داشته باشند و با یک برنامه ریزی و برخوردی منطقی می توان بخش بزرگی از مشکلات را گرفت. بسیاری از این افراد معتقدند که حضور متعارف در شبکه های اجتماعی اگر با مقاومت فرهنگی همراه باشد می تواند مؤثر نیز واقع شود اما، باید دانست تنها راه غلبه بر این فضا ریشه یابی ماهیت و کارکرد آن و تغییر شیوه بودن در آن است.
در این میان نقش مسئولین دولتی را نباید نادیده گرفت و با وجود اینکه اقداماتی در حوزه کنترل فضای مجازی صورت گرفته است ولی همچنان کافی نبوده و همتی بیش از این را می طلبد. شبکه ملی اطلاعات، پیوستهای فرهنگی برای فضای مجازی، بومی سازی سرویسهای ارتباطی فضای مجازی، استفاده از تشکلها در فضای مجازی و تأثیر آنها در این حوزه و بازیهای رایانه ای از جمله مهمترین پروژههایی که در جهت کاهش آثار مخرب فضای مجازی در حال تهیه است؛ باید منتظر ماند و دید که چه زمانی تهدیدات فضای مجازی اولویت اقدام در این عرصه را تسریع خواهد بخشید.
در روزهای آتی سرفصل های دیگری از تاثیرات این مهمان ناخوانده مورد بررسی قرار خواهد گرفت…